Plná chuť s jemným nádechem vanilky a skořice, krásná barva a decentně jemné bublinky vás ohromí. Připravujeme podle tajného tradičního receptu, který obsahuje pouze přírodní ingredience a barviva.
Objem (ml): 330
Alkohol (%): 0
Styl: Limonáda
Typ Obalu: lahev sklo
Karásková Limonáda
Firmu Kalabria založili v roce 1911 v Kročehlavech pánové MUDr. Zdeněk Foustka, lékař a později zdravotník československých legií v Rusku, a F. Tachovský, majitel drogerie. Počáteční úspěch firmy byl založen na výrobě citronové šťávy Calabria z citronů dovážených z území Kalábrie v jižní Itálii. Odtud tedy pochází název firmy.
Ve dvacátých letech se místní občan pan Karásek stal prokuristou Kalabrie a následně ji v roce 1927 odkoupil. Kalabria následně rozšiřuje sortiment o limonádové, kávové a čajové kostky. Zahájena byla také výroba povidel a marmelád. Všechny produkty byly čistě přírodní a v nejvyšší možné kvalitě. O vysoké jakosti vyráběných ovocných šťáv svědčí okolnost, že byly vyváženy do Švýcarska a do Itálie. Pan Karásek hledá, jak se odlišit od konkurence a nedělat jen čirou šťávu. Kromě čiré citronové šťávy Kalabria se tak začala vyrábět i Citronáda a Orangeáda. Ty obsahovaly i kousky ovocné dřeně, proto byla citronová bíle zakalená a pomerančová byla oranžová.
Oblíbena byla i přírodní šťáva malinová. Vyráběla se z čerstvých malin dovážených z lesů Šumavy a Českého Krumlova. Ročně bylo zpracováno 5 vagonů malin. Maliny byly dováženy v sudech a kádích. V lisovně se plody vylisovaly a získaná šťáva se zakonzervovala a uskladnila v 50 hl sudech. Podle potřeby se pak svařila s cukrem a plnila do lahví. Šťávy byly koncentrované, s obsahem cukru 65 %. Hotové šťávy se dodávaly do lékáren, nemocnic, obchodů a restaurací. Další krok k odlišení vedl přes kombinaci chutí. K čajovým kostkám a zavařeninám přibyla výroba kompotů z domácího ovoce. Oblíbené byly zejména kompoty míchané, jejichž významnou složkou byly nezralé vlašské ořechy černé barvy. V roce 1938 nárůst výroby vyvolal nutnost dostavby výrobního objektu o první patro a vybudování podzemních zásobníků na ovocné šťávy, které jsou dodnes součástí sodovkárny.
Kalabria naštěstí přežila válku bez úhony a záhy začala opět ekonomicky prosperovat. Rozšiřoval se export a plánovalo se vybudování pobočky firmy v Anglii, kde pan Karásek navázal vhodné obchodní kontakty. Pak ale přišel násilný zlom, který na více než 40 let přerušil rozkvět Kalabrie - znárodnění. V roce 1948 byla firma Kalabria vyvlastněna, ačkoliv měla méně zaměstnanců, než odpovídalo znárodňovacím dekretům. Dosavadní majitel firmy Josef Karásek odmítl dělat ředitele ve znárodněném podniku a raději odešel stáčet pivo do kantýny kladenských hutí. Většinu receptur, etiket a dalšího dědictví spálil. Z Kalabrie se stala Fruta národní podnik Praha. Ta však do objektu již neinvestovala a zdevastovaný podnik posléze převzaly Pražské pivovary, které zde stáčely pivo. Během šedesátých let se do objektu vrátila výroba nealkoholických nápojů pod hlavičkou Jednoty SD Kladno. Stáčely se zde limonády a sodovka do třetinkových skleněných lahví a do hliníkových sudů.
V roce 1991 vydala Jednota SD Kladno (podle Zákona o zmírnění následků některých majetkových křivd č. 403/1990 Sb.) dceři původního majitele Josefa Karáska výrobní objekt sodovkárny. Potomci pana Karáska tak začali navazovat na tradici svého dědečka z torza, které po dlouhém období státního vlastnictví z původní "továrny na poživatiny" zbylo.
Rodinná firma Kalabria je dodnes v soukromém vlastnictví a snaží se s nadšením a úctou navázat na prvorepublikovou tradici. Vyvíjíme nové receptury. Opět jsme pořídili linku na stáčení do skleněných lahví a připravili novou řadu čistě přírodních limonád, kterou jsme pojmenovali právě po panu Karáskovi. Umělecky ztvárněné etikety této řady pokrývají celou historii sodovkárny a vizuálně i tematicky zobrazují nejdůležitější období českých dějin 20. století.
Novinka