Když se u nás na varně zrodil, měl krásných 21,8%hm. extraktu. Tedy silák jak má být. Varní proces probíhal na dvě "vystírky" tedy po prvním scezení sladinky byl do ní nasypán další slad probíhalo druhé rmutování. Pražený ječmen spolu s praženými a karamelovými slady byly aplikovány až během konečné fáze dlouhého rmutovacího procesu. Dodali tak pivu vydatné množství nezkvasitelných látek vzniklých pražením. Intenzita vůní a chutí pocházejících z těchto látek je velmi vysoká, zároveň však v pivu není příliš trpká hořkost, která mnohdy z pražených surovin do nápojů přechází. Celkově pražený buket přecházející do tónů čokolády je zakulacen velmi nenápadným hřejivým nádechem vyššího množství alkoholu.
Objem (ml): 750
Stupňovitost: 21°
Alkohol (%): 8,1
Styl: Russian Imperial Stout
Typ Obalu: lahev sklo
Krkonošský medvěd
Od roku 1973 se pivo ve Vrchlabí nevařilo a to až do roku 1995, kdy byl v Hořejším Vrchlabí založen minipivovar Krkonošský medvěd a spolu s ním i Hotel Pivovarská Bašta. Jeho zakladatel, pan Zeman, si byl vědom kvality dříve vyráběného Vrchlabského piva a nechal do pivovaru zavézt vodovod ze stejného vrtu, ze kterého byla voda pro výrobu piva využívána v bývalém Vrchlabském pivovaru. Od počátku se v Krkonošském medvědovi vařilo velmi kvalitní pivo, které vyhrávalo na mnoha degustačních soutěžích. Později vlivem dluhů a souhry náhod života začala výroba zde vyráběného moku upadat, až se objekt dostal do konkurzu. Nyní má Hotel Pivovarská Bašta spolu s minipivovarem Krkonošský medvěd nového majitele, který chce pověst pivovaru opět vzkřísit a postavit ho na nohy. Vyrábí se zde klasické české ležáky, které tvoří základ pivní nabídky, ale nebojí se zde také vyrábět další druhy speciálních piv. Pivo se zde vaří z českého sladu, vyráběného klasickým postupem klíčení na humnech. Pro výrobu ležáků se používají jemné aromatické odrůdy Žateckého chmelu. Vyrábějí se zde i speciální druhy piv, jako je například American Pale Ale, vařený z amerických odrůd chmelu, který se v letošním roce umístil na druhém místě na Jarní ceně českých sládků na Zvíkově.
Novinka
Novinka TOP
Novinka