Kamenická 12° je poctivý světlý ležák vařený metodou dekokce ze dvou sladů a chmelený dvojicí tradičních českých odrůd. Díky pomalému zrání v ležáckých tancích po dobu šesti až osmi týdnů získává vyvážený chuťový profil s jemnou hořkostí a plným sladovým tělem. Pivo nabízí čistý charakter spodně kvašeného ležáku plzeňského typu s typickou zlatavou barvou a svěží pěnou. Díky kombinaci žateckého chmele a Premiantu je chuť vyvážená, s jemně kořenitými a bylinnými tóny, které zakončuje suchý a příjemně doznívající závěr. Kamenická 12° je ukázkou tradičního řemeslného přístupu v moderním podání.
Objem (ml): | 500 |
Stupňovitost: | 12° |
Alkohol (%): | 5,2 |
Pivní styl: | světlý ležák |
Obal: | plechovka |
Příběh pivovaru v Kamenici nad Lipou je jako dobře uleželý ležák – zraje staletí a stále překvapí novou chutí. Vařit se tu začalo už v 15. století a během let se měnili nejen sládci, ale i majitelé. Opravdový pivovarský boom ale přišel v 19. století s baronem Geymüllerem, který pivovaru vtiskl podobu, jakou místní dodnes s respektem obdivují.
I když se původní plán na roční výstav 20 000 hektolitrů úplně nenaplnil, kamenické pivo přežilo dvě války a spoustu historických kotrmelců. Osud tomu ale chtěl, že poslední várka tehdy státního piva opustila varnu v roce 1947. A pak ticho. A pak – bum! V roce 2013 domácí nadšenec pan Kopačka rozjel v garáži minipivovar Kokeš a vzkřísil pivní plamen. A o tři roky později se přidalo těžké kalibrování – v podobě nového vlastníka a strojírenského vizionáře Milana Houšky.
Dnes se v Kamenici vaří znovu naplno – a to jak v moderním velkopivovaru s varnou o objemu 30 hektolitrů, tak i v kreativním minipivovaru pro odvážnější várky a pivní experimenty. K tomu stylová pivnice s kuchyní, co rozumí pivu, a prostor pro eventy, které mají říz. Pivovar Kamenice nad Lipou je tak znovu na mapě. Nejen té pivní, ale i té zážitkové. Tady se píše nová kapitola českého pivovarnictví. Na zdraví minulosti, která chutná moderně.